Gepost op

Haan komt terug op de Nieuwstadskerk

De restauratie van de Nieuwstadskerk nadert de voltooiing: morgenmiddag, woensdag 23 mei om 14.00 uur, komt de haan terug op de toren. Hier komt een enorme kraan aan te pas. Pastoor Scheve van de Parochie HH. Twaalf Apostelen zegent de gebeurtenis. Je bent hierbij van harte welkom.

Gepost op

Het kan nog!

Nieuwstadskerk óók open op Tweede Paasdag.

Zutphen – De restauratie aan de toren en de daken van de Nieuwstadskerk is bijna klaar. Dat betekent dat de steiger rondom de toren binnenkort wordt afgebroken. Tot die tijd kun je elke zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur naar boven. Met Pasen kun je de toren ook een dag extra beklimmen: op tweede paasdag kun je tussen 11.00 en 15.00 uur de steiger op. Het zal één van de laatste kansen zijn.

 

 

lees meer (Zutphense Koerier)

Gepost op

Begrijpen waarom een restauratie nodig is.

Bezoek de restauratiesteiger van de Nieuwstadskerk

 

De toren en de daken van de Nieuwstadskerk worden gerestaureerd en iedereen kan dat van dichtbij met eigen ogen bekijken: vanaf de kerst is de bouwsteiger rondom de toren geopend voor publiek. Klim naar boven, bekijk de werkzaamheden en geniet van het uitzicht. De steiger is elke zaterdag toegankelijk, tot het einde van de werkzaamheden (vermoedelijk april 2018). De openingstijden zijn van 11.00 tot 15.00 uur.

Een bezoek aan de bouwsteiger van de kerk is een unieke kans om het gebouw te leren te kennen, respect te krijgen voor de bouwhistorie en te begrijpen waarom een restauratie nodig is. Als aandenken aan het bezoek mogen liefhebbers een oude lei van de kerk meenemen.

lees meer (op mijn gelderland)

 

Gepost op

Bezoek de restauratiesteiger van de Nieuwstadskerk

Onderwerp: Steiger restauratie Nieuwstadskerk PERSBERICHT
Datum: 19 december 2017

Bezoek de restauratiesteiger van de Nieuwstadskerk

De toren en de daken van de Nieuwstadskerk worden gerestaureerd en iedereen kan dat van dichtbij met eigen ogen bekijken: vanaf de kerst is de bouwsteiger rondom de toren geopend voor publiek. Klim naar boven, bekijk de werkzaamheden en geniet van het uitzicht. Tussen kerst en nieuwjaar, op 27, 28, 29 en 30 december is de steiger te beklimmen. Daarna is de steiger elke zaterdag toegankelijk, tot het einde van de werkzaamheden (vermoedelijk april 2018). De openingstijden zijn van 11.00 tot 15.00 uur.

Een bezoek aan de bouwsteiger van de kerk is een unieke kans om het gebouw te leren te kennen, respect te krijgen voor de bouwhistorie en te begrijpen waarom een restauratie nodig is. Als aandenken aan het bezoek mogen liefhebbers een oude lei van de kerk meenemen.

Educatieprogramma
Vanaf januari zijn de brugklassen van het voortgezet onderwijs in Zutphen uitgenodigd om naar de Nieuwstadskerk te komen. In het bezoekerscentrum dat op het bouwterrein is gerealiseerd, krijgen ze een programma aangeboden waarbij ze veel leren over de kerk, de omgeving en het restauratiewerk.
Dit is een van de initiatieven die gemeente ~Zutphen in het kader van het project ‘de Erfgoedwerkplaats’ ontwikkelt om leerlingen van bijvoorbeeld van het basis-, voortgezet en praktijkonderwijs in Zutphen te betrekken bij de zorg voor het erfgoed.

De rondleidingen starten bij het bezoekerscentrum aan de Isendoornstraat. De minimumleeftijd voor de beklimming is 8 jaar en beklimmen gebeurt altijd onder begeleiding van vrijwilligers van de Nieuwstadskerk. Met een bijdrage van 5 euro per persoon willen de vrijwilligers proberen het geld te verzamelen dat nog nodig is voor de restauratie. Bij winterse weersomstandigheden en bij harde wind is de steiger gesloten.

Meer informatie over het project en de bezoeken vindt u op: https://nieuwstadskerk.12apostelen.nl/index.php/openstelling/

 

Gepost op

Omroep Gelderland: Toren van Sint Jan straks zonder knikkende knieën te beklimmen

ZUTPHEN – De bijzondere middeleeuwse toren van de Sint Jan in Zutphen wordt binnenkort toegankelijk gemaakt voor publiek. Dankzij subsidie van onder meer de gemeente en ook de provincie wordt de monumentale kerk gerestaureerd en krijgt de toren een uitgebreide opknapbeurt.

Terwijl overal kerken sluiten, blijft de Sint Jan in Zutphen de komende jaren zeker open. Elke week zijn er nog diensten in de kerk. De gemeente vindt het belangrijk dat dit cultureel erfgoed voor de toekomst behouden blijft en geeft daarom ook 50.000 euro subsidie voor de opknapbeurt.

In totaal is er 753.121 euro nodig om de kerk op te knappen. Naast verschillende subsidies wordt er ook nog een crowdfundingsactie gehouden om het bedrag bij elkaar te krijgen.

Aan de binnenkant ziet de kerk er nog goed uit, maar vooral veel oude stenen aan de buitenkant moeten vervangen of gerestaureerd worden. Ook moeten verschillende stukken opnieuw gevoegd worden.
Lees hier het hele artikel